21.11.14

Cooking: Παραδοσιακό Παστίτσιο


Στο σημερινό γευστικό ποστ μας μαγειρεύουμε παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό, που δεν είναι άλλο από το κλασικά αγαπημένο παστίτσιο των περισσοτέρων. Στη σημερινή συνταγή σου λέω με απλό τρόπο πως να το κάνεις εύκολα, μαζί με κάποια μικρά τιπς που μου έμαθε από μικρή ο πατέρας μου, για να το κάνεις ακόμα καλύτερο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
1 πακέτο μακαρόνια πέννες
500γρ. κιμά
1 κρεμμύδι
1 κουτί χυμό ντομάτας
Αλάτι - Πιπέρι
Κανέλα
Γαρύφαλλο
Μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Λίγο τριμμένο τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά.
-Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας. Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα, γαρύφαλλο, λίγο μοσχοκάρυδο και τα φύλλα δάφνης.
-Αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς, αφήνοντας στο τέλος ελάχιστη σαλτσούλα.
-Βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε αλατισμένο νερό.
-Τα σουρώνουμε καλά με το σουρωτήρι, και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λίγο τριμμένο τυρί, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο.
-Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τα υπόλοιπα υλικά πολύ καλά.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 λίτρο γάλα
3 αυγά
7-8 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Λίγο τριμμένο τυρί
Αλάτι - Πιπέρι
Κανέλα
Μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Βάζουμε σε με κατσαρόλα να βράσει το γάλα
-Προσθέτουμε τα 3 αυγά, το βούτυρο, λίγο τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα, μοσχοκάρυδο
και ανακατεύουμε συνεχώς.
-Λιώνουμε το κορν φλάουρ σε ένα ποτήρι με λίγο νερό ή γάλα, πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως και να μην έχει κόμπους.
-Όταν κοντεύει να βράσει το γάλα ρίχνουμε το μείγμα με το κορν-φλάουρ.
-Αφήνουμε το γάλα να συνεχίσει να βράζει για 2-3 φορές ακόμα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι
η μπεσαμέλ να πήξει.
-Κατεβάζουμε από την φωτιά, και αφήνουμε την μπεσαμέλ να κρυώσει.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
-Αφού έχουμε ετοιμάσει τα μακαρόνια, τον κιμά και την μπεσαμέλ, αλείφουμε ένα πυρέξ με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
-Ρίχνουμε τα 3/4 από τα μακαρόνια μας, τον κιμά, και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
-Σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με ακόμα λίγη τριμμένη φρυγανιά.
-Αφήνουμε το παστίτσιο μας να μαγειρευτεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Ανάλογα τον φούρνο μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Το μυστικό για να σας πετύχει η μπεσαμέλ είναι να ανακατεύεται συνεχώς, και να έχετε διαλύσει πολύ καλά το κορν-φλάουρ για να μην σβολιάσει. Στο παστίτσιο προτιμώ τα μακαρόνια πέννες γιατί δίνουν όμορφη εμφάνιση, κόβεται πιο εύκολα το κομμάτι και τρώγεται πιο ευχάριστα. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μακαρόνια εσείς προτιμάτε. Για τυρί τριμμένο επιλέξτε το αγαπημένο σας τυρί για μακαρόνια. Για να μην καεί η μπεσαμέλ στο ψήσιμο, το μυστικό είναι να πασπαλίσετε από πάνω το παστίτσιο με λίγη τριμμένη φρυγανιά.


Αν δοκιμάσεις να φτιάξεις την συνταγή μας για το παραδοσιακό και κλασικά αγαπημένο παστίτσιο, μην ξεχάσεις να μας πεις πως σου φάνηκε.
Εμείς θα τα ξαναπούμε σε μια επόμενη γευστική συνταγή.

Καλή απόλαυση,
Μαρία.

2 σχόλια:

  1. αγαπημένο φαγάκι το παστίτσιο... στα μακαρόνια δεν έχω βάλει ποτέ μοσχοκάρυδο μόνο στον κιμά και στην μπεσαμελ ... την επόμενη φορά που θα το κάνω όμως θα προσθέσω... και εγώ πένες διαλέγω και τις βράζω με ένα κνορρ λαχανικών για πάρουν γεύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σουπερ!Βγηκε τελειο!Και γω ετσι το εκανα περιπου !Αυτη την φορα ομως ακολουθησα πιστα την συνταγη και βγηκε φανταστικο! Περιμενω και αλλες συνταγες σας συντομα!!! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή